Comuna Plopis

Situata in partea sud-vestica a judetului Salaj, comuna Plopis se intinde pe o suprafata de 80,38 km2 si este alcatuita din trei sate apartinatoare: Plopis – sat resedinta de comuna situat la o distanta de 55 km fata de municipiul Zalau, Iaz si Fagetu. Din punct de vedere geografic, teritoriul administrativ al comunei se desfasoara in unitatea montana a Plopisului si in depresiunea cu acelasi nume, in bazinele hidrografice ale raurilor Valea Mare si Iaz, afluenti de stanga ai Barcaului. Structura geologica a zonei montane a permis instalarea unei vaste retele hidrografice care este responsabila de valorile mari ale densitatii fragmentarii in aceasta zona si implicit de crearea unor peisaje geografice de exceptie. Datorita reliefului exista mari diferentieri intre formele vetrelor. Daca Plopisul si Iazul sunt asezari caracteristice arealelor depresionare, Fagetu este un sat tipic Muntilor Apuseni, de tip risipit, cu gospodarii izolate sau grupate in cranguri si cu o multime de hodai risipite.

Resedinta de comuna, a fost amintit pentru prima data in documente in anul 1227 sub denumirea de Bozia Gemelchen. Localitatea Iaz este mentionata in anul 1342 iar Fagetu este atestat documentar in anul 1830.

Populatia totala a comunei numara la ultimul recensamant 2765 locuitori din care 61,51% romani, 0,10% maghiari, 5,64% rromi, 32,58% slovaci si 0,17 % alte nationalitati.

Principala ramura economica caracteristica comunei este agricultura cu o buna reprezentare a sectorului zootehnic. Prezenta unor suprafete destul de insemnate de padure si de terenuri cu vegetatie forestiera, si-a pus amprenta asupra mestesugurilor bazate pe prelucrarea lemnului, localnicii zonei fiind bine cunoscuti pentru pentru obiectele artizanale realizate aici.

Potentialul turistic al comunei este unul de exceptie. Peisajele desprinse dinspre culmile Plopisului, rezervatia naturala „Mlastina de la Iaz”, Baile Iaz – bai cunoscute pentru efectele lor terapeutice si nu in ultimul rand obiceiurile si folclorul zonei bine conservate, fac din Plopis una dintre cele mai atractive comune ale judetului Salaj.