Comuna Marca

Situata la limita vestica a judetului Salaj, comuna Marca are un teritoriu administrativ ce se desfasoara atat in zona vestica a Depresiunii Plopis, urcand in zona montana a Plopisului, cat si in zona Colinelor Toglaciului, in bazinul hidrografic al raului Barcau. Comuna se intinde pe o suprafata de 48,37 km2 si este alcatuita din cinci sate: Marca – sat resedinta de comuna situat la o distanta de 55 km fata de municipiul Zalau, Lesmir, Marca – Huta, Port si Sumal.

Satul Marca a fost mentionat documentar pentru prima data in anul 1314 sub denumirea de Markus. Celelalte localitati sunt atestate ceva mai tarziu, respectiv in cursul secolului al XV-lea, singura localitate atestata in secolul al XX-lea fiind Marca-Huta.

Populatia comunei numara la ultimul recensamant 2966 de locuitori din care 76,93% romani, 13,41% maghiari, 6,37% rromi, 3,23% slovaci si 0,06% alte nationalitati.

Potentialul economic al comunei este unul foarte ridicat. Exploatarea petrolului, a nisipurilor bituminoase, a micasisturilor, a nisipurilor si a pietrisurilor sunt pricipalele activitati ce sustin sectorul secundar al economiei comunei. Agricultura este ramura economica a comunei care a avut o evolutie ascendenta in ultimii ani.

Fondul turistic al comunei este unul de exceptie. Defileul Barcaului si peisajele desprinse din Muntii Plopis, sunt cateva elemente extrem de valoroase ale fondului turistic natural. Fondul turistic de natura antropica este reprezentat de biserica de lemn „Inaltarea Domnului” din Port, monument istoric si de arhitectura datat din anul 1792, de colectiile muzeului etnografic din Marca, de fondul construit existent in localitatile comunei si nu in ultimul rand de portul si obiceiurile traditionale bine pastrate in aceasta regiune.