Mlaștina de la Iaz – comuna Plopiș

Mlaștina de la Iaz este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a (rezervație naturală de tip faunistic și floristic), situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Plopiș. Aria naturală este situată la poalele nord-estice ale Munților Plopișului, în partea vestică a județului Sălaj, pe teritoriul nord-vestic al satului Iaz și se întinde pe o suprafață de 10 hectare.

La Iaz poposesc anual mii de truriști, dintre care câteva sute sunt străini, după cum spun și proprietarii muzeului. Anul trecut, au ajuns la Iaz grupuri de turiști din Anglia, Franța și Germania. Aceștia nu plătesc nimic nici pentru vizitatul muzeului, nici pentru cazarea oferită de familia Bodea. 

Mlaştina Iaz este o rezervaţie naturală floristică, faunistică, paleontologică şi peisagistică, cu suprafaţă de zece hectare şi o adâncime a mlaştinii de 5,1 metri Mlaştina formată prin alunecări de teren de acum 8-10.000 de ani, dispune de un strat de depuneri de polen, purtători de informaţii. Este o adevărată comoară pentru cercetătorii care studiază evoluţia pădurilor în ultimii 10.000 de ani.

Rezervația naturală a fost înființat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice aflate în extremitatea nordică a Apusenilor. Flora rezervației este constituită din elemente specifice turbăriilor, în cea mai mare parte din mușchi de turbă și specii ierboase rare, dintre care unele protejate prin Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică).

Specii floristice semnalate în arealul rezervației: roua cerului (Drosera rotundifolia), trestioară (Calamagrostis canescens) cunoscută și sub denumirea de terstie de câmp, sclipeți (Potentila erecta) sau șuvară (Molinia caerulea) cunoscută și sub denumirea de iarbă albastră, un rogoz din specia Carex vesicaria, papură (Typha latifolia), spetează (Juncus effusus) cunoscută și sub denumirea de rugină, buzdugan-de-apă (Sparganium erectum), bumbăcăriță (Eriophorum augustifolium), crușin (Rhamnus frangula). Flora lemnoasă este constituită din arbori cu specii de: salcie aurie, (Salix auris), răchită (Salix alba) sau arin negru(Alunus glutinosa).

Pe teritoriul rezervației au fost identificate mai multe specii de coleoptere; printre care și un gândac (Phytobius velaris), specie unicat în fauna țării noastre.

Pe suprafaţa mlaştinii a fost identificat muşchiul de turbă, planta carnivoră. Roua cerului şi un număr mare de gândaci, printre care şi o noutate pentru fauna ţării noastre. În jurul mlaştinii se dezvoltă arbori seculari cu aspect de parc dendrologic.

Apa, de culoare maronie-negricioasă, călduţă cu proprietăţi terapeutice, a fost apreciată înainte de 1989. Aici au funcţionat Băile Iaz recomandate celor cu afecţiuni reumatice şi cu boli ai sistemului nervos periferic. Acum micro-staţiunea de odinioară este în paragină, în câţiva ani va fi înghiţită de mlaştină. Curajoşii se pot apropia de luciul misterios al apei negricioase, unde vor avea parte de peisaje inedite.

VD-3696 VD-3699

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *