Conac Viski Zauan – comuna Ip

IMG_5008 (Medium)

În timp ce mare parte dintre conacele şi castelele Sălajului se afundă, pe zi ce trece, într-o tot mai cumplită ruină, sub privirea indiferentă a autorităţilor locale care ar trebui să le administreze, într-un sat din judeţ se întâmplă contrariul. Un vechi conac boieresc, inclus în Lista monumentelor istorice, a fost reabilitat din temelii şi racordat la utilităţi, primăria amenajând acolo un cabinet medical amenajat după ultimele standarde şi o locuinţă de serviciu pentru medicul de familie ce va accepta să meargă să profeseze acolo. Este vorba despre conacul Viski din localitatea Zăuan, comuna Ip.

Primarul Markus Laszlo povesteşte că superba clădire a ajuns în proprietatea primăriei pentru că ultimii descendenţi ai familiei nobiliare maghiare nu au avut urmaşi, aşa că nimeni nu a venit să revendice proprietatea. Asemeni multor altor conace boiereşti din judeţ şi din Transilvania, clădirea s-a zbătut multă vreme în ruină până ce, în urmă cu câţiva ani, autorităţile locale au decis că merită să investească acolo.

Ultimul proprietar al conacului din Zăuan a fost Viski Janos, un violonist şi compozitor celebru din prima jumătate a secolului al XX-lea. Din 1942 el a ocupat şi funcţia de sef al departamentului de compoziţie din cadrul Academiei de Muzică din Budapesta, funcţie pe care a deţinut-o până la moarte, în 1961. Avea atunci 55 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *